Förkämparna för kulturyttringar vill inte satsa på kulturyttringar


 I Västerås pågår en smått surrealistisk debatt just nu. Såhär några dagar före budgetfullmäktige har en extremt konstig konflikt blossat upp. 


Ärendet som det hela handlar om är investeringsbudgeten. Den borgerliga oppositionen i staden har bestämt sig för att bygga en väg, Västerleden. Man vill bygga denna väg jättemycket. .


Det största problemet för dem är att de rödgröna vill göra samma sak. Detta är ju såklart problematiskt för de borgerliga politikerna. Hur löser man det? 

Jo man stryker några av de rödgrönas hjärtesatsningar; en satsning på stadsdelsutveckling på ett område som inte fått någon kommunal kärlek sedan 70-talet, riva upp ett redan fattat (och påbörjat) beslut om en skolomställning, en satsning kring ån som rinner genom city och bygget av en skejtpark . 


Varför? Jo för man vill göra en poäng. Man vill visa på hur mycket man vill bygga denna väg och "dopar" projektet med massor av miljoner (de miljoner man får loss av att ta bort de rödgröna investeringarna). Sen börjar man med sin retorik. "Vi vill bygga vägen nu!". 


Vad är problemet? Problemet är att man inte kan bygga vägen nu. Det finns nämligen inga planer för den. Dessa planer kan man inte magiskt bara trolla fram bara för att man säger "Vi vill bygga nu!". I det rödgröna förslaget så finns som jag sa tidigare denna väg med. Men odopat och med en trovärdig tidsplan (där man tar avsaknaden av färdiga planer i beaktande och lägger investeringen rent tidsmässigt så dessa kan tas fram). 


Det skulle onekligen vara lite spännande att låta dem "bygga vägen nu". Mest för att det inte går.


En av de saker som stör mig mest är hur inkonsekventa man är i vad man vill göra och vad man tror på. För en tid sedan så beslutade staden sig för att genomföra ett projekt med en så kallad laglig vägg för graffiti. Centerpartiet och Folkpartiet gick ut hårt i media och försvarade alternativa kulturyttringar.

Man skrev i lokaltidningen:

"Om vi slutar bekämpa och istället börjar bejaka nya kulturyttringar kan vi få fler unga, kreativa människor att flytta till Västerås"

Det låter ju jättebra. Graffitiväggen blev av och invigs nu i dagarna.
Men frågan man då ställer sig. Hur kommer det sig att man vill stryka bygget av en skejtpark då? Skateboardkulturen är en rätt så utbredd kulturyttring med massor av anhängare. Den har gett upphov till kläder, konst, musik och så klart själva åkandet. Skateboarding utövas av massvis av folk. Allt från 7 åringar till 70 åringar. 

Varför är man beredd att stå upp för en kulturyttring men lätt bara stryker en annan?
Svaret hittills är "Väggen var lite billigare". 

Malmös skejtpark. Bilden är lånad från comrett.se

Okej. Så det är bara värt att satsa på kulturyttringar som inte kostar så mycket? Skejtparken skulle kosta 9 miljoner. Den skulle förutom skateboardåkarna kunna användas av BMX åkare och inlinesåkare. Den skulle bli en naturlig mötesplats för många och en populär och attraktiv plats för många "unga och kreativa människor".

De nio miljonerna är för övrigt en liten bråkdel av vad det dopade, orealistiska vägprojektet kostar i borgerlighetens förslag.

Återigen, kom ihåg. I det rödgröna förslaget så får både väg, skejtpark, å-satsning, äldreboende och stadsdelsutveckling rum.

Det är faktiskt så att vi har ett fall där man kan både få kakan och äta den. Men de borgerliga vill inte ha kakan. De vill kasta den. 

På onsdag avgörs det i fullmäktige.

0 kommentarer: