Socialdemokratisk kämpaglöd...

Läget är, just idag, riktigt dåligt för oss Socialdemokrater om man får tala klarspråk.

Vi har en partiledare som befinner sig i limbo, opinonssiffror som börjar likna folkpartiets och ett självförtroende som är slaget i spillror.

Vi är en rörelse som är självspäkande och nerslagna, som ber om ursäkt och skäms och inte riktigt på allvar tror på valseger 2014.

Det kommer vända. Det måste vända.

För att vända skutan rätt krävs att vi mer än någonsin lägger örat mot rälsen. Lyssnar. Lyssnar och återigen Lyssnar. När vi lyssnat så formar vi politiken efter det ur ett socialdemokratiskt perspektiv. Då kommer självförtroendet tillbaka. För när vi ser tillbaka rent historiskt så har vi ett ganska bra facit på det här med samhällsbygge.

Och det är det vi måste komma ihåg. Att vi kan det här. Vi har kraften att reformera. Vi har viljan att vara progressiva. Vi vågar går längst fram.

Vi måste släppa fram den nya kraft i form av den nya generationen socialdemokrater. Den som vågar utmana den samhällsbild de borgerliga målar upp som en självklarthet. Vi måste våga prova nya modiga ideér och framförallt; vi måste återskapa en riktig välfärdsstat som är till för sina invånare. Ett samhälle där alla människor, alla tankar och alla idéer får möjlighet att växa och bli framgångsrika. Vi kan det. Vi har gjort det förrut.

Kampen är nämligen densamma, det är bara frågorna och lösningarna som ser annorlunda ut. För det gör dem. Vi kan inte, och ska inte, ramla tillbaka och luta oss på lösningar som fungerade på den tiden som varit. Vi måste bli mer dynamiska och följa med i samtiden.

Vi måste öppna upp mera i partiet, måste göra det mer användarvänligt och välkomnande. Vi måste bli bättre på att förklara vår politik och visa att vi inte bara är ett parti för de som har det sämst ställt, utan även ett parti för de som har det bäst ställt.

Vi måste höja ribban och ambitionsnivån. Vi kan inte dras med i den kortsiktiga kvartalsrapportspolitiken som våra politiska motståndare bedriver. Vad är det för samhälle och vad är det för värld vi lämnar efter oss? Vad är det för arv jag lämnar till min 3 åriga dotter? Både socialt, ekonomiskt och framförallt ur ett hållbarhetsperspektiv?

Socialdemokratin ska bygga det gröna folkhemmet. Vi ska återigen bli ett parti som på allvar är till för alla.

Jag skriver inte detta för jag hoppas på det. Jag skriver det för det är dit vi ska. Det kommer ta arbete, mycket hårt slit, långa dagar, sena nätter och tidiga morgnar. Det kommer fortsätta komma motgångar, men även framgångar.

Socialdemokratin är inte förlegad. Den har aldrig varit starkare. Vi måste bara våga.

1 kommentarer:

  1. Linda sa...:

    Riktigt bra! Jag tror också på att det är dags att ta ett steg framåt, inte lita på gamla meriter eller det som funkat tidigare. Det gäller att anpassa partiet efter dagens samhälle med de möjligheter och svårigheter det innebär!