Verklighetsförankrat fack var just ordet...

DNs debattsida gick idag Ledarnas Annika Elias (ordförande) och Thomas Eriksson (chefsförhandlare) ut och gjorde ett riktigt påhopp och utspel på TCO och LO-förbunden.

Att gå ut och ifrågasätta eller kritisera i sig är väl inget fel, utan snarare ett bra tillfälle att föra fram sina egna argument. Men när man gör det utan grund, baserat på faktafel och när man dessutom minst sagt sitter mitt i det glashus man kastar stenar på blir det bara löjligt.

Hela artikeln doftar opportunism och ett försök till gratis reklam i DN. Bara det faktum att just försöket att positionera sig som en "förändringskraft" och att man är det progressiva kraften i fackföreningsrörelsen (fast detta är ju ett påhopp på Ledarna, som inte är ett fackförbund utan en "Chefsorganisation") är en smula absurt.

Ledarna är en organisation som är väldigt osynliga. Både i samhällsdebatten och inte minst i verkligheten. I min värld är just verklighetsanknytningen extremt viktigt. Min fackliga kollega Marcus Gustavsson skriver lite om detta i sin blogg. Men det är väl det som gör att man höjer på ögonbrynen åt denna artikel. Det mest osynliga facket, utan någon ambition, gör det hårdaste utspelet.

Och just det faktum att deras egna facit är rätt skralt när det gäller förnyelsearbete. Istället tar man "rygg" bakom SKTF och Unionen och tecknar hängavtal baserade på våra förhandlingar och krav....väldigt nytt, jag skulle dock kalla det fegt. Det är en smula oberättigat kaxigt att gå ut och påstå att TCO "rasar" i medlemsantal, speciellt eftersom det inte stämmer. TCO ökade ifjol sina yrkesverksamma medlemmar. Nä, skärpning Ledarna. Detta var pinsamt.

0 kommentarer: