Läs detta John Bergström...

John. Du är Sverigedemokrat. Jag är Socialdemokrat. Våra grundläggande värderingar och världsbilder är helt varandras motsatser.

Du ser människor som ett bekymmer, jag ser människor som en resurs. Du ser ursprung som problem. Jag ser ursprung som irrelevant. Du är protektionist. Jag är internationalist. Du ser Sverige som det enda. Jag ser Sverige som en del av helheten.

Vi kommer aldrig någonsin bli överens. Men jag respekterar din rätt att få ha dina egna åsikter. Jag kommer också använda min rätt till mina åsikter att argumentera emot dina.

Jag ser demokrati som det som det finaste som finns. Min respekt för demokratin är grundläggande.

Du däremot håller demokratin som gisslan i dina argument. Du höll ett, i min mening, ideologiskt vidrigt anförande i Västerås fullmäktige när du yrkade på att inte bevilja ansvarsfrihet för individ och familjenämnden och kommunstyrelsen. Din argumentation byggdes på att skattemedel "odemokratiskt" använts till "invandrarna".

Kommunalpolitik är inte alltid så lätt, det ska erkännas men handen på hjärtat John, du kan väl bättre än så här? Du pratar om "odemokratin" att fullmäktige inte beslutat de insatser som Individ- och familjenämnden gjort. Du är medveten om delegationsordningen? Att fullmäktige delegerat just detta ansvar till nämnden? Det är klart du vet. Du ville bara göra en politisk cirkus. Försöka få några poäng för dina väljare?

Ni är inröstade i kommunfullmäktige. Ni har 3 mandat (ett förtroende ni struntat i, då ni inte är på plats, aktiva eller engagerade i -någon- fråga). Ni fick 4,66% av rösterna i kommunvalet.

Det vill säga 95,34% röstade inte på er och er politik. 95,34 procent av västeråsarna var ganska tydliga med att de inte ville ha sverigedemokratisk politik i Västerås.

Tre mandat ger inte någon större genomslagskraft i nämnder, styrelser eller ens en plats i kommunstyrelsen. Så har det alltid varit. Centerpartiet och Kristdemokraterna fick ännu mindre röster men de återfinns i både kommunstyrelse och i nämnder. Hur kan det vara så orättvist undrar ni nu säkert. Svaret på den frågan är att de gör det på nåder av Moderaterna och Folkpartiet som delat med sig av deras platser till de övriga inom ramen för deras allians. Ungefär som vi Socialdemokrater gjort med tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Orättvist? Nej. Inte det minsta. Ni har full möjlighet att bedriva politisk verksamhet. Ni kan motionera (ni har lagt -en- motion på tre år). Ni kan ställa interpellationer (ni har inte lagt någon). Ni kan delta på alla workshops, konferenser, grupparbeten, föreläsningar osv som alla partier i fullmäktige blir inbjudna till (ni har aldrig dykt upp).

Hur kan du stå i fullmäktige och argumentera emot ansvarsfrihet för att "ni inte fått varit med och tagit beslut"? Ni har ju själv lämnat politisk walk-over! Ni deltar aldrig! Ni brukar prata om människor som "bidragsparasiter". Att "folk" kommer och snyltar på bidrag. Men John, vad gör ni?
Varför ska ni ha ersättning för era politiska uppdrag (skattemedel), partistöd (skattemedel), tjänstemannastöd (skattemedel) när ni själva inte gör någonting? Den högsta dubbelmoralen.

Ni, bästa John, är ju då per din definition de verkliga bidragsparasiterna. Tänk så mycket verksamhet vi skulle kunna gjort istället för att betala ut partistöd till ett parti som aldrig bedriver någon form av verksamhet. "För Västeråsarna" liksom (för att använda dina ord).

Men ärligt John, så är jag inte speciellt upprörd. Jag tycker det är bra att väljarna och Västeråsarna får en klar och tydlig bild på vad en röst på Sverigedemokraterna är. En bra innehållsdeklaration.

En röst på SD är en röst på slöseri av skattemedel. En röst på SD är en röst för trångsynthet. En röst på SD är en syn på en skamlig människosyn.

Tack för det klargörandet i alla fall.

40 kommentarer:

 1. Stig Henriksson sa...:

  Förödande bra skrivet!

 1. Agneta sa...:

  Jonas; mycket, mycket bra!

 1. Briljant text. Jag håller med i varje stavelse! :-)

 1. Anonym sa...:

  riktigt bra skrivet!

 1. Henko sa...:

  Bra skrivet. Mvh Hela redaktionen på interasistmen.se Hoppas du får lite extra läsare idag :)

 1. Anonym sa...:

  Riktigt dåliga argument och sjukt vridet....

 1. Otroligt bra skrivet! Trots att du är Socialdemokrat ;)

 1. Anonym sa...:

  Riktigt bra skrivet.

  Hälsningar Moderaten.

 1. Anonym sa...:

  Otroligt bra skrivet!

 1. niklas sa...:

  Tack för en bra text som verkligen prickade rätt!
  Mvh Niklas

 1. Ingenjören sa...:

  Mycket bra, det är otorligt att SDare så ofta kommer undan med att gnälla på alla andra trots att de när de själva får chansen väljer att göra just ingenting.

 1. Anonym sa...:

  Bra och väl framförda argument, fast du är Sosse.

 1. Peter sa...:

  Mycket bra skrivet!

 1. Shamandalie sa...:

  Mycket bra skrivet. Att folk ens överväger att rösta på SD övergår mitt förstånd. Men tur att det finns folk som du som ifrågasätter dem ordentligt!

 1. Charlie Jansson sa...:

  Oerhört bra skrivet och formulerat! Det bästa sättet att bemöta Sverigedemokrater och andra rasister, nationalister och "o-demokratiska" sammanslutningar är just med denna typ av saklig intelligent analys av hur inkonsekvent de själva resonerar. Hela deras argumentation har så uppenbara likheter med "Kejsarens nya kläder" att det egentligen inte krävs mycket för att se hur "nakna" de står.

 1. invandrarn sa...:

  fan va bra! bara ge dom! sd har inget med politik o göra!!!! ;)

 1. Anonym sa...:

  Mycket bra skrivet!

 1. Anonym sa...:

  Väldigt, väldigt bra skrivet!
  Det du beskriver är en verklighet över hela Sverige men väldigt få väljer att belysa detta.

  Det finns en djup okunnighet inom SD om vad demokrati är och innebär, och en okunnighet om hur man bedriver politik.

  Flertalet förtroendevalda SD-politiker på kommunnivå verkar inte förstå att man som just förtroendevald inte bara har rättigheter utan även skyldigheter. Inte minst mot sina väljare.

 1. Anonym sa...:

  Bra!

 1. mamauli sa...:

  Älskar verkligen faktabaserade kommentarer som med en liten glimt i ögonvrån förklarar hur verkligheten ser ut för de som väljer att blunda. Nu kommer jag att ha en härlig "må-bra-i-kroppen-känsla" hela helgen :-)

 1. Adam Blomgren sa...:

  Toppklass. God helg.

 1. Anonym sa...:

  Guuud va bra skrivet! :)

 1. Albert sa...:

  Verkar som något man kan hitta om alla partier om man letar, men politik verkar ju för det mesta bara vara smutskastning och barnsligheter.
  Ni kan vara lugna, jag röstar blankt till jag hittat ett parti som passar mig!

 1. Anonym sa...:

  Och så damp Omar Mustafa ner i sandlådan. Men vad gör man inte för att locka väljargrupper.

 1. Anonym sa...:

  Måste instämma i hyllningskören. Det var svar på tal det. /Elon Wismén

 1. Instämmer med ovanstående.. bra formulerat och väl framfört, trots att du är sosse.

 1. Anonym sa...:

  Jag ska också bli Socialdemokrat när när ALLA behandlas lika i Sverige.

 1. Anonym sa...:

  Väldigt bra skrivet - tack för det!

 1. Sandra Andersson sa...:

  Tack för ditt blogginlägg! Fortsätt jobba mot SD och mot rasismen. Bokmärker här med din blogg och delar den vidare.

 1. Anonym sa...:

  Bra skrivit, tummen upp :)

 1. Anonym sa...:

  Vilket jävla dravel...

 1. HeleneKoll sa...:

  Bra skrivet! Det finns hopp om mänskligheten!

 1. Johan Thilander sa...:

  Riktigt bra skrivet, du ställer dem mot väggen!

 1. Anonym sa...:

  Kanon, mycket bra skrivet!

 1. Anonym sa...:

  Mycket gnäll och lite verkstad! Trevlig läsning, som ett glädjebudskap från ovan om det intet oväntade från allas hjältar Sverigedemograferna. Härligt också med ett blogginlägg som provocerar "Anonym sa...
  Riktigt dåliga argument och sjukt vridet....
  12 april 2013 15:03". Glåporden och aggressionen faller från öppen himmel när en solidarisk SD-politiker hamnar i självförverkligat kläm. Mer av detta tack!

 1. Niclas sa...:

  Tycker att du ska vara väldigt försiktig att kalla dig för demokrati och allas lika värde när Omar Mustafa valts in i partistyrelsen. Handlingar talar tydligare än ord och just nu talar alla sossar som inte ljudligt protesterar mot Omar att de är för judehat, hat mot homosexuella, hat mot de som lever ihop utan att vara gifta samt hat mot alla som inte tar upp vapen mot Israel. Är det det du står för Cronert? Har inte sett dig protestera mot detta. Är du som alla sossar, skriver om historien efter eget huvud. Vilket parti såg till att rasbiologiska institutet drevs många år efter andra världskriget? Sossarna! Vilket parti drev igenom kastrering av utvecklingsstörda och folk på institutioner? Sossar! Vilkets partis ledare stog i Afghanistan och lovade att Sveriges biddrag till säkerheten där inte skulle avslutas innan det verkligen var säkert för lokalbefolkningen? Bara för att ändra sig 2 veckor senare för att få vänsterpartiets stöd, ett parti som står för de största antidemokratiska arbetet i historien? Sossar! Cronert innan du kallar dej demokrat pga att du är sosse skulle jag vilja att du sopar framför egen dörr.

 1. Nicklas:
  Jag är trygg i mina värderingar.

  Jag arbetar varje dag med just människors lika värde och jämställdhet. Handlingar som du säger.

  När det gäller Mustafa så tycker jag Stefan Löfven är väldigt tydlig: "-Det går inte att vara förtroendevald i Socialdemokraterna om man inte fullt upp kan stå upp för partiets värderingar om människors lika värde"

  Så så var det med det.

 1. Niclas sa...:

  Jonas

  Ett så tydligt politiker svar. För mindre än en månad sedan drev Omar sin agenda men har nu tydligen ändrat åsikt om homosexuella och judar. Du står för dina värderingar men dessa är ju tydligen judehat och hat mot folk som är homo! Hur ska man annars tolka ditt svar, hänvisande till Löven? För tre veckor sedan var Omar Mustafa emot just detta, han har inte i något sammanhang gått ut med att han ändrat åsikt. Löven säger enligt dig själv att "-Det går inte att vara förtroendevald i Socialdemokraterna om man inte fullt upp kan stå upp för partiets värderingar om människors lika värde". Men just detta har inte Omar yttrat, Tvärt om har han tigit. ¤ sossar har i protest lämnat partiet, varav en muslim. Men dina värderingar hindrar dej från att kritisera en utalad homofob och judehatare!

 1. Din okunnighet om mig är stor, det ser jag. Men kanske förståelig då vi knappast umgås eller känner varandra. Dina påhopp är ju dessutom vansinnigt grundlösa.

  Precis som Löfven sa säger jag; det finns inte utrymme för sådana värderingar i socialdemokraterna.

  Det är i sig oförenligt med den ideologi vi står för och samtidigt härbärgera sådana värderingar.

  Varifrån du fått att jag inte skulle kritisera de sammanhang han verkat i är för mig främmande. Jag accepterar inte, precis som ingen socialdemokrat gör, vare sig antisemitism, islamofobi, rasism, ojämställdhet, kränkning pga sexuell läggning eller någon annan kränkning av människors rätt att vara och tycka så som de vill.

  Försök inte lägga ord i min mun, eller göra en halmgubbe. Det är inte bara obegåvat, det är också dålig retorik.

  Så tack och hej. Ha en trevlig lördag var du än må spendera den.

 1. MrWalker sa...:

  Underbart bra skrivet!
  Tydligt och rakt utan krussiduller.
  Hoppas du fortsätter i samma tydliga anda i din politiska gärning och att du hamnar högt upp inom ditt parti en dag, för dig ser jag gärna mer av inom svensk politik, också utanför Västerås gränser. :-)

  /Micke K. (utlandssvensk pirtapartist)