Munkgatan, centrala Västerås

Idag var det ett skräp-plockar event i Västerås där stadens politiker var inbjudna till att under några timmar gå ut och plocka skräp från gator och torg. Undertecknad tog sig en skräpplockarpinne och gjorde stadens kommunalråd sällskap. Jag, kommunfullmäktiges ordförande Britt Sandström och Staffan Jansson, kommunalråd gick längs med Munkgatan i Västerås.

Jag säger bara det. Usch. Inte nog med att folk bara släpper allt skräp de har i händerna rakt ner, det är en fruktansvärt äcklig gata också som på vissa ställen gränsar till en sanitär olägenhet. Fick dessutom rapporterat att buskarna där är inte bara populära tillhåll för berusade personer i jakt på en pissoar eller papperskorgslösa flanörer, utan enligt uppgift skall även råttor gilla att hålla till i de buskarna.

Lillån från Fiskartorget. Foto: Länsmuseet.


Samma vy idag. Foto: Google


 För att vara en av de centrala gatorna i staden, som ligger som entrésida för Aros Congres Center, vid stadshuset och en av de gator man passerar när man kommer med tåg eller buss till Västerås är det fruktansvärt skabbig. Det är skräp, vildvuxna och dåligt underhållna buskar och träd och vissa partier verkar mest tjäna som en allmän pissoar.

Jag tycker att det är dags för Munkgatan att återfå lite av sin forna glans.  Fixa till Punkt-sidan, ta bort buskarna och träden, förbättra belysningen och gör något mer inbjudande. Varför inte spela mer på den numera kulverterlade Lillån som går under den gatan. Detta skulle kunna illustreras med vattenspeglar eller andra vattenlekar där det nuvarande råttbot och buskarna finns istället och faktiskt bjuda folk till att gå längs den gatan.
Området det gäller. Foto: Google

0 kommentarer: