Förbereder...

Dåligt uppdaterat på bloggen, jul och nyår i kombination med en hektisk arbetsbelastning och hemlighetsmakeri gör att tiden inte riktigt räcker till. Hur många gånger önskar man sig inte att dygnet kunde bestå av lite flera timmar?

Några snabba reflektioner hinner jag dock med;

Såg att moderaterna och statsminister Reinfeldt planerar ytterligare skattesänkningar. Nu, låt oss först fastslå att jag inte av hävd är emot skattesänkningar. Finns det utrymme för dem så visst. Men att genomföra skattesänkning efter skattesänkning när man har så många utmaningar att klara av, som dessutom är skattefinansierade? Nä.

Man kan inte ha och få allting. Låga skatter, jättebra skola, världsbäst omsorg och skyhög tillväxt är alla jättebra saker. Dessvärre finns det en lucka i resonemanget hos regeringen. Hur ska man komma kunna öka kvaliteten i skolan om man samtidigt på sikt åderlåter dess resurser? Eller sjukförsäkringen? Eller vägar och järnvägar? Vad är 200kr mer i plånboken värt om prishöjningar och ökade avgifter för flera tusen sker parallellt? Vilka tjänade på det?
Nä, ogenomtänkta skattesänkningar är ingen höjdare.

Jag är också för en lägre skatt. När vi kan göra det, och allt annat fungerar bra. Vi är inte där nu.

Reflektion 2;
Blir fascinerad över personer som först jublar över regeringens sänkta skatter och sen skriker i högan sky om hur undersatt järnvägsnätet är under en sträng vinter. Skakar lite lätt på huvudet och tänker på den gamla devisen "man får det man betalar för"....

2 kommentarer:

 1. Anonym sa...:

  Är det alltid mer skattepengar som är lösningen på för låg kvalité på skattefinansierade verksamheter? Vi måste ständigt fråga oss om skattefinansierade verksamheter är tillräckligt kostnadseffektiva med våra skattepengar. När ska vi skattebetalare få uppleva oss som kund hos en skattefinansierad verksamhet på samma sätt som vi får uppleva kundkänsla hos privata företag.

  JustShootMe skrev “Reflektion 2;
  Blir fascinerad över personer som först jublar över regeringens sänkta skatter och sen skriker i högan sky om hur undersatt järnvägsnätet är under en sträng vinter. Skakar lite lätt på huvudet och tänker på den gamla devisen "man får det man betalar för"....”

 1. JustShootMe sa...:

  Korrekt analys, och jag delar den. Jag tror definitivt inte att mer skattepengar är melodin, däremot så har ju mindre skattepengar inte direkt en kvalitativ effekt. Det säger sig självt, utan finansiering så blir utvecklingen och kvalitén därefter.

  Jag tror stenhårt att det finns en jättevinst att göra genom effektivisering i offentlig sektor och inom vår välfärdssektor. Jag skulle välkomna en effektivisering utav den stolpiga -och svällande- byråkratin inom kommun och landsting. Jag tycker resurserna skall prioriteras på själva verksamheterna, inte på byråkraters interna administration.

  Det är en klurig frågeställning, mer pengar (dvs högre skatter) är inte nödvändigtvis lösningen för att öka kvaliteten, samtidigt som mindre skatter på sikt urholkar den.

  Men, kort sagt, jag är inne på ditt spår. Mera kostnadseffektiva lösningar och en mer dynamisk och lättare administration och byråkrati.